Lečenje ulkusa – Čir želuca i dvanaestopalačnog creva

Najčešći simptom obe ove bolesti je bol koja se odlikuje žarenjem i peckanjem gde se uobičajeno javlja nakon jela.

Bol se javlja ubrzo nakon jela kod čira želuca, odnosno 2-3 sata posle jela kod čira na dvanaestopalačnom crevu.

Mogući simptomi su rana sitost, neobjašnjiv gubitak težine, progresivno bolno ili otežano gutanje i ponavljajuće povraćanje. Cilj ovog članka je da preporuči adekvatnu ishranu i terapiju ovog veoma učestalog oboljenja

Gastroduodenalni ulkus ili čir dvanaestopalačnog creva i želuca predstavlja oštećenje sluzokože koja oblaže unutrašnjost želuca i dvanaestopalačnog creva nastala peptičkim delovanjem želudačnog soka.

Brojni faktori utiču na nastanak ove bolesti, a najčešći su pojačana želudačna kiselina, lekovi iz grupe salicilata kao što su aspirin, akuprin, amigesik, buferin, disalcid, mobidin, monogesik, salfleks, salsitab, sloprin, trikosal, trilisat, zorprin, itd., nadražujuća sredstva kao što su začini, alkohol, kafa, gazirana pića, cigarete, zatim helikobakterija koja može prouzrokovati  gastritis ili čir želuca i dvanaestopalačnog creva.

Sledeći simptomi su psihički i emocionalni faktori koji prate smanjen protok krvi kroz sluzokožu želuca zato se preporučuje ishrana na bazi kupusa, karfiola i brokolija, jer imaju dejstva antibiotika. Kupus je efikasan na bilo koji način da je spreman svež, kuvan, ceđen kao sok. Namirnice sa antacidnim  delovanjem kao što je krompir, pogodne su za neutralisanje želudačne kiseline i smanjenje aciditeta.

Antacid je bilo koja supstanca, najčešće baznog hemijskog karaktera, koja je pogodna za primenu u neutrlizaciji želudačne kiseline i smanjenju aciditeta stomaka.

Aciditet je stepen kiselosti u stomaku.

Ishrana

Kuvani krompir može biti glavna hrana.

Zob se sprema kao kaša, a služi da smanji zapaljenje i ubrza zarastanje sluzokože želuca.

Tapioka štiti i omekšava unutrašnjost digestivnog trakta.

Krompir i tapioka najbolje štite želudac ubrzavaju oporavak i sprečavaju ponovno pojavljivanje čira.

Tropska jabuka neutrališe višak kiseline i štiti sluzokožu želuca, što pomaže u lečenju čira na dvanaestopalačnom crevu.

Istraživanja su pokazala da polinezasićene masne kiseline iz biljnih ulja sprečavaju razmnožavanje helikobakterije pilori koja prouzrokuje čireve i gastritis.

Med sadrži supstance koje uništavaju čir i gastritis.

Ishrana bogata prerađenim (rafinisanim) proizvodima belim hlebom, testeninama i slično, a siromašna celulozom povećava rizik od čireva.

Celuloze ima najviše u integralnim žitaricama, mahunapkama, povrću i voću. Redovno konzumiranje ovih namirnica štiti od čira.

Šargarepa, mango i zeleno lisnato povrće veoma su bogati provitaminom A, koji se u telu pretvara u vitamin A i obezbeđuje zdravu sluzokožu.

Potrebno je unositi vitamin C preko konzumiranja paprika, kupusa, karfiola, paradajz, ribizla.

Petrovac, hajdučka, trava i kopriva obnavljaju gastrointestinalni trakt. Puni su flavonoida, fitoestrogena, polifenola, pigmenata i glicerizina.

Oko 25%vitamina C gubi se kuvanjem povrća na pari za samo nekoliko minuta.

Vitamin C se gubi zamrzavanjem i odmrzavanjem voća i povrća.

Šta ne konzumirati?

Potrebno je ukloniti štetne namirnice iz ishrane kao što su kafa i alkohol naročito pivo jer povećava proces želudačnog soka i remete proces ozdravljenja.

Južno voće izbegavati u prvoj fazi čira.

Ljuti začini povećavaju izlučivanje želudačnog sokova što otežava lečenje čira na dvanaestopalačnog creva, jer deluju kao aspirin, a crni i beli biber su naročito štetni.

Meso treba izbegavati jer sadrži purine (azotne štetne supstance) koji mu daju ukus a unosom u organizam povećavaju proizvodnju želudačnog soka. Zbog tog se meso ne preporučuje naročito u slučaju čira na dvanaestopalčnom crevu.

Mleko može da proizvede neželjen efekat povećavanja želudačnih kiselina. Prema nekim studijama mleko je povezano sa nastankom ove bolesti.

Rizik od čira na dvanaestopalačnom crevu se povećava korišćenjem rafinisanog šećera.

Zahvaljujemo se nutricionisti Marku Starčeviću, autoru ovog teksta, iz Užica. Marko je autor velikog broja tekstova sa praktičnim savetima za izlečenje bolesti, samoizlečenje, kako ljudi tako i životinja.


Leave a comment