Vrhunski eliksiri za želudac kod gastritisa

GASTRITIS – upala sluzokože želuca


Nepravilna ishrana, pogrešni stilovi života, prekomerna upotreba lekova za autoimune bolesti su uzroci ove bolesti.

Najčešći uzroci gastritisa su stres i helikobakterija.

Najčešći simptomi su žgaravica, bol u stomaku, nadutost, muka, povraćanje i gubitak apetita.

Posebno je opasno što ovi simptomi mogu dovesti do čira na želucu i na gastrointestinalnom traktu. Svi ovi simptomi vode u povećanu produkciju želudačne (hlorovodonične) kiseline što dovodi do poremećaja u varenju i probavi. Ako gastritis nastaje naglo, traje nekoliko sati do nekoliko dana. Intenzitet bola je veliki, ali kratko traje. Hronični gastritis se uglavnom javlja kod starijih pacijenata, ali se duže zadržava nego akutni.

Najčešći uzročnik je helikobakterija pilori. Smatra se da je inficirano helikobakterijom preko 50% odraslih. Helikobakterija pilori direktno utiče na rad gastrointestinalnog trakta jer dovodi do gastritisa i čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu.

Antiiflamatorni lekovi ibuprofen i aspirin dovode do poremećaja u funkcionisanju želuca i negativno deluju na sluzokožu želuca.

Deficit vitamina B12 i njegova loša apsorpcija takođe mogu dovesti do gastritisa, a od ostalih faktora koje dovode do gastritisa su stres, pušenje i alkohol.

Najčešći simptom su bol u stomaku, muka i povraćanje i to posebno u jutarnjim časovima ako se hrana prži u ulju i masnoćama. Učestalo povraćanje i mučnine uglavnom idu sa gubitkom apetita. Kod takvih pacijenata dolazi do naglog gubljenja telesne težine i više ne uživaju u obrocima. Jedan od simptoma loše probave je izuzetno nadut stomak koji je iritantan, a u isto vreme bolan. Uz sve navedeno veoma često se javljaju i grčevi u stomaku.

Ishrana

Od biljaka koji mogu rešiti problem sa gastritisom izdvojio bih ruzmarin. Ova biljka ima lekovita svojstva jer sadrži protivupalne elemente u svojoj strukturi.

Sledeća biljka koja je veoma efikasna u rešavanju problema sa gastritisom je aloja vera. Gel koji se nalazi u listovima aloje vere ima izuzetno umirujuće dejstvo na iritantnost sluzokože želuca.

Bademovo ulje ima izuzetno umirujuće dejstvo na upaljenu sluzokože želuca, pogotovo zato što se veže sa viškom hlorovodonične kiseline iz želuca i na taj način normalizuje PH vrednosti želuca.

Opšte je poznat umirujući efekat kamilice koji utiče na zidove creva stvarajući olakšanje od pojave iznenadnih bolova i uklanjajući gasove. Njena protivupalna svojstva ublažavaju simptome kod reakcija na hranu, ona često ulazi u čajne mešavine za lečenje gastritisa. Cvet je deo biljke koji se koristi za spravljanje čajeva. Jedna do dve kašičice sušenih cvetova kamilice kupljenih u prodavnicama zdrave hrane ili prirodno sušenih sipajte u šolju prokuvane vode. Prokuvajte vodu stavite u šolju pa stavite sušene cvetove kamilice, promešajte i pijte.

Kurkuma ima fantastična lekovita svojstva. Mnogi je smatraju za najlekovitiji začin na svetu. U sebi sadrži protivupalne i antibakterijske elemente, tako da je idealna za upaljenu iritantnu sluzokožu želuca.

Antioksidans u kokosovom ulju deluju protiv stresa koji je jedan od glavnih uzroka nastanka gastritisa.

Od namirnica bih izdvojio brokoli koji u sebi sadrži hemijsku supstancu sulforafan koji ima izuzetno efikasno dejstvo na helikobakteriju pilori.

Beli luk sadrži antifugalne i antibakterijske efekte koji izuzetno dobro deluju na helikobakteriju pilori, zato posebno preporučujem beli luk za one koji su inficirani helikobakterijom pilori jer je ona  posebno osetljiva na njega.

Poznato je da kupus u sebi sadrži vitamin U, jer je on ključan element za lečenje sluzokože želuca. Sumpor i vitamin C efektivno uklanjaju slobodne radikale iz organizma. Za svega par dana korišćenjem kupusa, brokolija i belog luka se rešavate gastritisa, očistićete stomak i creva sa lakoćom. Isecite manju kupusovu glavicu na delove tako da oni mogu stati u sokovnik, dodajte jednu šargarepu i komad celera izmiksujte i pijte 3-4puta dnevno.

Posebno su potrebne promene u ishrani radi lečenja gastritisa. Kada primetite prve znakove gastritisa prva 24sata nemojte ništa čvrsto jesti. Pijte vodu i sokove prirodnog porekla iz blendera, sokovnika i sl. Voda je najjeftiniji lek za lečenje gastritisa. Pijte je malku, da olakšate proces varenja pojedine hrane.

Najdelotvorniji čajevi protiv gastritisa su đumbir, lavanda, sladić i kamilica.

Koristite sušene čajeve u pakovanjima koje možete naći u prodavnicama zdrave hrane. Izbegavajte čajeve u filter kesicama koji imaju kofein da ne bi došlo do dodatne iritacije oštećene sluzokože želuca. Sledećeg dana jedite manje količine nezasićene začine recimo na jelovniku može biti bareni pirinač i kuvano povrće. Ove namirnice održavaće vas sitim, neće ugrožavati stomak i nećete gubiti energiju.

Kad izlečite gastritis formirajte nov režim ishrane, jer začinjena, masna i zapržena hrana mogu ponovo da izazovu tegobe. Pripremajte jela bez jakih začina i štetnih masnoća. Jedite češće, a manje porcije. Posebna preporuka je šargarepa odlična je za dijete obolelih od gastritisa, ali još više za generalnu prevenciju gastrointestinalnih bolesti. Ona sadrži mnogo betakarotena, vitamina D, kalijuma, kalcijuma, kobalta, itd. Konzumirajte isključivo barenu šargarepu, a sveža dolazi u obzir tek kad budete sigurni da ste se izlečili.

Zahvaljujemo se nutricionisti Marku Starčeviću, autoru ovog teksta, iz Užica. Marko je autor velikog broja tekstova sa praktičnim savetima za izlečenje bolesti, samoizlečenje, kako ljudi tako i životinja.


One thought on “Vrhunski eliksiri za želudac kod gastritisa

Leave a comment