Šta raditi kada se kosa brzo zamasti

Masna kosa može biti česta frustracija, što mnoge osobe tera da traže efikasna rešenja. Ako se suočavate s izazovom brze masne kose, niste sami. U ovom sveobuhvatnom vodiču istražićemo različite strategije i proizvode koji će vam pomoći da se izborite s viškom ulja, očuvate svež izgled i podržite ukupno zdravlje kose.

Kako da kosa ne bude masna

Izaberite pravi šampon:

Odabir odgovarajućeg šampona ključan je za upravljanje masnom kosom. Birajte prozirne šampone koji su posebno dizajnirani za uklanjanje viška ulja i nakupljanje proizvoda. Koristite ih redovno kako biste održali balansiranu kožu glave. Između pranja koristite suve šampone. Preporučujemo suve šampone brenda Batiste. To je brz i praktičan način osvežavanja kose između pranja. Samo ga raspršite ili pospite po korenu, sačekajte nekoliko minuta, a zatim ga četkajte. Preporuke i vodič  za odabir šampona za masnu kosu, suve šampone kao i mnoge druge možete pronaći na site-u shampookosa.rs.

Ne perite previše često:

Paradoksalno, pranje kose previše često može stimulisati proizvodnju ulja. Držite se redovnog rasporeda pranja, omogućavajući koži glave da prirodno reguliše proizvodnju ulja. Generalno se preporučuje svakih 2-3 dana.

Postavljanje regeneratora:

Nanesite regenerator pretežno na krajeve kose umesto na koren. To sprečava prekomernu hidrataciju korena i smanjuje rizik od masnoće.

Šta uraditi sa masnom kosom

Papirići za upijanje masnoće za kosu:

Baš kao i sa kožom, papirići za upijanje masnoće mogu biti spasitelj za masnu kosu. Nežno upijanje kože može pomoći u apsorpciji viška ulja bez narušavanja frizure.

Šta koristiti protiv masne kose

Isperak sa jabukovim sirćetom:

Razblaženi isperak jabukovim sirćetom može čuda u balansiranju pH vrednosti vaše kože. Pomešajte jedan deo jabukovog sirćeta sa tri dela vode i koristite ga kao krajnje ispiranje nakon pranja kose.

Kako da vam se kosa manje masti

DIY Maske za kosu:

Napravite kućne maske za kosu koristeći sastojke poput aloje vera, limuna i meda. Ovi prirodni sastojci mogu pomoći u negovanju kose bez dodavanja suvišnih ulja.

Izbegavajte prekomernu upotrebu toplote:

Prekomerna upotreba toplinskih alatki može stimulisati proizvodnju ulja. Ograničite upotrebu vrućih alatki za oblikovanje kose i birajte metode oblikovanja bez toplote kad god je to moguće.

Kako smanjiti mašćenje kose

Izbegavajte dodirivanje kose:

Često dodirivanje kose prstima može preneti ulje s ruku na kosu. Pokušajte izbegavati ovu naviku.

Pravilno sušenje:

Ako koristite fen za sušenje kose, postavite ga na nižu temperaturu. Prekomerno toplina može podstaći proizvodnju ulja. Takođe, pokušajte ostaviti kosu da se prirodno suši kad god je to moguće.

Pranje četki i češljeva:

Redovno čistite četke i češljeve jer se na njima može nakupiti masnoća, prljavština i ostaci proizvoda za kosu.

Pravilna ishrana:

Ishrana može uticati na zdravlje kose. Uključite u ishranu namirnice bogate vitaminima i mineralima, poput voća, povrća, orašastih plodova i ribe.

Redovno sečenje krajeva:

Redovno šišanje krajeva može pomoći u smanjenju težine kose i sprečavanju brzog mašćenja.

Kako sprečiti masnu kosu

Hidratacija i balansirana ishrana:

Dobro hidrirano telo doprinosi balansiranoj koži glave. Pijte dovoljno vode i održavajte ishranu bogatu voćem, povrćem i nemasnim proteinima kako biste podržali ukupno zdravlje kose.

Redovne masaže kože glave:

Stimulišite cirkulaciju krvi na koži glave redovnim masažama. Ovo može pomoći u ravnomernom raspoređivanju prirodnih ulja i sprečavanju njihovog nakupljanja na korenu.

Usavršavanje veštine upravljanja masnom kosom uključuje kombinaciju pravilnih praksi nege kose, odgovarajućih proizvoda i svestranog načina života. Prateći ove savete i uključujući odgovarajuće proizvode u svoju rutinu, brzo ćete primetiti poboljšanja u stanju vaše kose.

Zapamtite, masna kosa nije samo estetski problem – često je povezana s određenim navikama i životnim stilom. Redovnim održavanjem higijene kose i skalpa, pravilnom upotrebom proizvoda, i pažljivim biranjem šampona i regeneratora, možete održati balansiranu proizvodnju ulja na koži glave.


One thought on “Šta raditi kada se kosa brzo zamasti

Leave a comment